Hoe maak je een badge op een uniform vast?

Gefeliciteerd! Je hebt voldaan aan de eisen om die felbegeerde scouting badge te verdienen. Of je nu hebt laten zien dat je vuur kunt maken (en dus de kampvuur insigne hebt verdiend), knopen kunt leggen, goed kunt koken of barbecueën of juist snapt hoe je met een kompas om moet gaan, als je dat scouting insigne of die scouting badges eenmaal hebt verdiend, wil je dat iedereen ze ziet.

Wat is de juiste manier om een scoutingbadge te bevestigen op je uniform? Dat lees je in dit artikel.

Waar maak je jouw funbadge of scouting insigne vast?

Verdiende scouting insignes bevestig je natuurlijk op je scouting uniform. Maar je mag niet zomaar elke badge op elk plekje bevestigen. Daar zijn regels voor. Je weet natuurlijk dat bovenaan op de rechtermouw het groepsnaambandje en de regiobadge staan. En dat je speltakteken op de rechterborstzak hoort en het installatieteken juist op de linkerborstzak.

Ook voor insignes en badges zijn regels. De vaardigheidsinsignes komen op de linkermouw. Plaats het eerste insigne dat je verdiend hebt niet op een willekeurige plek, maar hou er rekening mee dat er nog meer badges bij zullen komen.

Voor funbadges zijn er geen regels vastgelegd. Je mag een Funbadge dus overal op je uniform vastmaken. Wil je funbadges, zoals deze instant-klassieker, op je scouting uniform bevestigen? Dan is ons advies dat je ruimte reserveert voor de badges die je nog kunt verdienen. Funbadges kunnen ook een heel mooi plekje krijgen op je jas, je backpack of je weekendtas.

Hoe maak je jouw Funbadge of scouting insigne vast op je uniform (of elders)

We gaan er even van uit dat je jouw badge op je uniform vast wilt maken. Maar als je jouw badge op een ander soort textiel wilt bevestigen doe je precies hetzelfde. Dat betekent dat je niet beperkt bent tot je uniform. Je kunt ze ook bevestigen op je jas, je backpack of je tas.

Stap 1: Zet alles klaar

Weest bereidt! Zoek alles bij elkaar wat je nodig hebt:

  • (Veiligheids-)spelden
  • Strijkplank en strijkijzer
  • Keukenpapier (niet verplicht)
  • Naald en draad (kies garen die qua kleur lijken op de rand van je badge)
  • Je badge (duh!!)

Stap 2: Kies de plek waar de badge of het insigne moet komen

De beste draag je jouw uniform terwijl je de plek kiest waar de badge moet komen. Zet de badge met (veiligheids-)spelden vast op de juiste plek (of laat iemand je daarmee helpen) en trek het uniform uit.

Stap 3: Strijk de scouting badge op het uniform

(Bijna) alle badges en insignes van Funbadge.nl zijn voorzien van een speciaal lijmlaagje. Als je de badge verhit met een strijkijzer, smelt de lijm en plakt je badge meteen vast aan je uniform. Maak je de badge vast op een kwetsbaar materiaal (zoals synthetisch textiel)? Plaats dan een stukje keukenpapier tussen de stof en het strijkijzer om verkleuring en beschadiging te voorkomen.

Stap 4: Gebruik naald en draad om de randen te verstevigen

Nu je badge vastgelijmd is, gebruik je naald en draad om de randen wat extra vast te zetten. Zet kleine steken en gebruik een kleur garen dat lijkt op de badge. Op die manier vallen de naai steken niet op en krijg je het mooiste resultaat.

Stap 5: Pronk met je scoutingbadge

Klaar!